Tips Masak Rendah lemak

Written By Admin on Monday, July 19, 2010 | 9:04 PM

Berikut ini adalah beberapa tips yang bias Anda gunakan untuk membuat masakan Anda lebih sehat:
  1. Pilih daging yang baik dan buang semua lemak yang ada.
  2. Untuk unggas, ayam, bebek, dsb. lemaknya terletak di kulit. Buang kulit unggas, sebelum dimasak. Namun, jika masaknya dengan cara di panggang, buang kulitnya setelah dipanggang, agar daging tidak kering.
  3. Untuk masakan yang menggunakan daging sapi dan mengandung kuah, masukkan terlebih dahulu ke lemari pendingin. Minyak atau lemak akan mengeras di permukaan sehingga mudah dibuang.
  4. Ketika menggoreng, gunakan minyak sehat seperti minyak zaitun atau minyak canola. Selain sehat, minyak zaitun atau minyak canola juga kaya akan cita rasa.
  5. Jangan masak ikan, daging ataupun unggas terlalu lama. Daging yang terlalun lama dimasak akan banyak menyerap minyak.
  6. Memanggang di dalam oven lebih baik daripada digoreng dengan minyak

0 comments:

Post a Comment

Grab this Widget ~ Blogger Accessories